Soha ne add fel!

Szerző: Boncz Elek

Gender Tamás Junior a Franciacorta Karting Tracken talán egész versenyzői pályafutásának a legizgalmasabb és egyik legemlékezetesebb versenyhétvégéjét teljesítette az ACI Olasz Bajnokság 60 MINI Gr.3. kategóriájában, melyre biztos, hogy hosszú évek múlva is szívesen emlékszik majd vissza! Viszont az eddigi legtávolabbi versenyheszínen az ugentói Pista Salentina versenypályán zajló bajnoki forduló sajnos már nem hozott ilyen jó élményeket.

A Franciakorta-i hétvégén 82 versenyző küzdött meg egymással ebben a kategóriában. A Parolin Racing Kart csapatában induló fiatal versenyző ismét bizonyította milyen óriási küzdeni akarás és versenyzői potenciál van benne! A erős nemzetközi mezőnyben a legtöbb – több mint 70 – előzést bemutatva, óriási teljesítménnyel mutatta meg ismét az oroszlánkörmeit! Az időmérőn csak két körre, egy felvezető és egy gyorskörre jött ki, de sajnos a gyorskörön azonban egy baleset történt előtte és nem volt már plusz körre lehetőség. Így a versenyen az előfutamokban a mezőny végéről indulhatott csak, pályafutása eddigi leggyengébb időmérős eredményét elkönyvelve. Négy előfutamot kellett teljesíteni a döntőbe jutáshoz, az utolsó helyről rajtolva mindenhol sikerült hiba nélkül előznie. Az elsőben 20, a másodikban 17, a harmadikban 12, a negyedikben 13 pozíciót sikerült javítania. A szombati kvalifikáción már a középmezőnyben végzett, bejutott az esti reményfutamba, itt pedig ismét 3 helyet jött előre, ezzel bekerülhetett a vasárnapi elődöntőbe. Itt sem állt meg a menetelés, itt még 7 pozícióval küzdötte magát előrébb és bejutott a döntőbe, ahol a rajtpozícióhoz képes ismét több helyezést javított tényleg elképesztő küzdeni akarásról téve tanúbizonyságot! Azt nem tudjuk, hogy a versenyabroncsok vagy a szülők és a közvetlen csapattagok örömkönnyekre elhasznált zsebkendői fogytak e gyorsabban ezen a hétvégén, de nyugodtan, szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy versenyzőnk itt mutatott teljesítménye egy újabb igazi sportszakmai mérföldkő volt a pályafutásában!

A következő versenyhétvégére Dél-Olaszországban az ugentói Pista Salentina versenypályán került sor ahol az ACI Olasz Gokart Bajnokság második fordulójában. Az igencsak hosszú és technikás pályát 1986-ban építették és többek között Ayrton Senna és Valentino Rossi is koptatta rajta az aszfaltot a hosszú évek során!

Itt a balszerencsés kimenetelű versenyhétvége ellenére is ismét bizonyította, hogy sosem adja fel a küzdelmeket a legnehezebb helyzetekben sem! Az egyik előfutamban egy balesetből adódó bordasérülés után is visszatért a pályára, de sajnos a sérülés viszont erősen hátráltatta és komoly fájdalmat okozott az oldalirányú G-erők hatása, így kiállni kényszerült a versenyből. Pedig a versenyhétvége nagyon jól indult Dél-Olasz versenypályán az olasz csizma sarkában! A szabadedzéseken végig nagyon jó volt a tempó, a 2. és az 5. helyek között végzett szinte minden alkalommal. Nagyon várta az időmérőt a bíztató eredmények után, de sajnos itt nem tudott tiszta kört menni a nagyon sűrű mezőnyben. Az első verseny nagyon jól sikerült, 9 kör alatt 14 helyet tudott javítani, és végül a 9. helyen ért célba. A második versenyt így nagyon motiváltan várva szintén a 23. helyről indult és egy nagyon jó rajt után már a 12. hely környékén halad, amikor egy ütközés miatt a gokartja jobb hátuljának csapódott egy másik versenyző, kilökve Őt a pályáról. A nagy erejű ütközés hatására Tamás gokartjának a tengelye és váza is elhajlott, a felnije több darabra tört. A balesetben megütötte a bordáit. A mentőorvos a helyszíni vizsgálat után kórházba küldte, ahonnan életkora miatt egy gyermekkórházba irányították. Nem szerette volna feladni a bíztatóan kezdődő versenyhétvégét ezért, visszatért a versenyhelyszínre, ahol gyorsan újra magára öltötte az overallt és a sisakot. Mikor a Parc Fermébe ért, a versenyzőtársak már az aktuális futam felvezetőkörét teljesítették. Még pont az utolsó pillanatban fel tudta venni a rajtpozíciót, sajnos azonban a kanyarokban lévő oldalirányú G-erőhatások miatt fájdalmai erősödtek és az óriási küzdeni akarás ellenére kiállni kényszerült a versenyből.

Egy pár napos budapesti rehabilitációs kezelést követően az első teszten sajnos kiderült, hogy a sérülés nem még nem múlt el nyomtalanul ezért a WSK következő július eleji fordulóját is kihagyni kényszerült Lonatoban. Viszont a sérülések beforrnak, az óriási kitartás és küzdeni akarás pedig töretlen ifjú versenyzőnkben, úgyhogy az ellenfeleknek hamarosan ismét számolniuk kell vele az olasz versenypályákon!

Partnereink

Lázár Lovaspart logója
Zele-Bau logója
Príma Kft logója