Kategóriaváltás egy különleges versenyen

Szerző: Boncz Elek

A közelmúltban már az OK Junior kategóriában állt rajthoz a HUMDA Academy  versenyzője Gender Tamás Junior, a Trofeo delle Industrie rangos nemzetközi versenyen, amely immár fél évszázada az egész gokartsport egyik legtradicionálisabb rendezvénye, ahol a gyártók csapatainak versenyzői csapnak össze egymással.

Nyári sérüléséből adódó néhány hetes kényszerpihenője után szeptemberben a WSK Super Cup by Mini versenyhétvégéjén tért vissza Gender Tamás Junior a versenypályára. Az első állomáson ellenfeleivel a WSK új szériájában csapott össze a Kartodromo La Conca versenypályán, Muro Lecceseben. Jól sikerült a visszatérés, a gokartos bizonyította, hogy fizikálisan és mentálisan is készen áll a szintugrásra, amelyet a következő időszak tesztjei végképp bizonyítottak. Az eredmények alapján Gender Tamás Junior csapata, a Parolin Racing Kart és a csapat szakemberei úgy döntöttek, hogy a jövőben már az OKJ-kategóriában állhat rajthoz a magyar versenyző.

Tamás és csapata, a Parolin Racing Kart, is nagyon nagy izgalommal várta a kategóriaváltás első éles versenyhétvégéjét. Az külön szakmai csemege volt, hogy Gender Tamás Junior a sportág egy ilyen különleges, tradicionális rendezvényén teljesíthette első OK Junior versenyét. A nagyon bíztató részeredményekkel záruló tesztnapokat követően természetesen az első éles versenyhétvégével kapcsolatban „csak” a tisztes helytállás volt a fő célkitűzés. Az új kategória versenygépének jóval több lóereje, nagyobb tempója és méretei, na és nem mellesleg, általában az ellenfelek elszántsága már önmagában is komoly kihívást kínált! A HUMDA Academy fiatal tehetsége nagyszerűen fel tudta venni a mezőny tempóját, ami az időmérőn is megmutatkozott. A változó sikerrel teljesített előfutamokat követően végül a vasárnapi reményfutamon a középmezőnyből rajtolhatott és ennek a befutójánál mindössze egy hellyel csúszott le arról, hogy esélye legyen a döntőbe kerülésre. Mindezzel együtt, valamint a korábbi sérülése miatti hosszas kihagyást tekintve is nagyszerű, bíztató részeredményekkel vette a kategóriaváltás első éles küzdelmeit és lelkesen nyilatkozott első OK Junior versenyhétvégéjéről:

„Már most, az első verseny után nagyon motiváltan vártam a folytatást az új kategóriában! Nagy élmény volt, hogy pont a jubileumi 50. Trofeo delle Industrie versenyen, a South Garda Karting pályán teljesítettem életem első versenyét a népszerű OK Junior kategóriában. Az időmérő jól sikerült, kevesebb, mint 0.3 tizeddel maradtam el az első helyezettől. A Heat versenyek felemásan sikerültek, de célom az volt, hogy felvegyem a ritmust a többiekkel. A vasárnapi Warm Up-on az első körben kipördültem, emiatt ezt nem sikerült teljesítenem, így a Repechage futamon volt először lehetőségem aznap pályára gurulni, amely jól sikerült, azonban az elődöntőn való részvételről egy hellyel lecsúsztam. Nagy örömmel tölt el, hogy ebben a kategóriában versenyezhetek, sokat kell még tanulnom, de motiváltan várom a folytatást! Ezúton is még egyszer köszönöm a szurkolást és a támogatást mindenkinek, akik végig követték ezt a fontos versenyhétvégémet!”

Bár a gokartsport vájtfülűbb rajongói biztosan ismerik a rendezvényt, de azért érdemes külön is néhány szót ejteni erről a különleges versenyhétvégéről: a Trofeo delle Industrie rangos nemzetközi versenyen, mely az egész gokartsport egyik legtradicionálisabb rendezvénye, ahol a gyártók csapatainak versenyzői csapnak össze egymással. Azt, hogy Gender Tamás Junior milyen különleges versenyen is debütált az új kategóriában, nem csak pusztán a rendezvény fél évszázados tradíciója jelzi, vagy az, hogy a sportágban minden a magára valamit is adó gyártó indít csapatot, hanem érdemes egy pillantást vetni a korábbi győztesek névsorára is! A teljesség igénye nélkül: Alessandro Zanardi, Gabriele Tarquini, Fabrizio Giovanardi, Ivan Capelli, Lewis Hamilton, Jarno Trulli vagy Callum Illot, akiket valószínű nem kell bemutatni a sportág rajongóinak! A győztesek sorában ott van még Gender Tamás Junior coach-a, edzője Felice Tiene is, akinek pár éve egy másik tanítványa Nikita Bedrin is feliratkozott már a rangos versenyhétvége győzteseinek a listájára, aki azóta már a formulaautózásban bontogatja tovább a szárnyait! Egyszóval talán szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy Gender Tamás Junior egy igazi sporttörténeti jelentőségű rendezvény versenyhétvégéjén lépett az új kategóriába!

Partnereink

Lázár Lovaspart logója
Zele-Bau logója
Príma Kft logója