F1-es pilótákat nevelő, világhírű csapatnál versenyez Gender Tamás Junior

Az ifjú pilóta a Birel ART tagjaként készül a gokart-világbajnokságra az Egyesült Királyságban

 

Mika Häkkinen, Juan Pablo Montoya és Robert Kubica nyomdokaiba lépett Gender Tamás Junior. Az autóversenyzői pályafutásra készülő gokart-pilóta a világhírű Birel ART-csapat színeiben tér vissza a versenypályára, és készül a szeptemberi világbajnokság kihívásaira.

 

A világszerte jól ismert Birel ART gyári gokartversenyzőjeként folytatja pályafutását Gender Tamás Junior. Az ifjú versenyző a hétvégén már az olasz istálló színeiben kezdte meg a felkészülést a szeptemberben zajló gokart-világbajnokságra, amelynek helyszíne ezúttal az Egyesült Királyság lesz.

Gender Tamás Junior számára nagy elismerés az átigazolás, hiszen a Birel ART az egyik legismertebb gyári csapat a gokartozás nemzetközi elitjét képviselő olasz bajnokságokban. A gyártót 1959-ben a jelenlegi csapatvezető, Ronni Sala nagyapja, Umberto Sala alapította, azóta 26 világbajnoki címet szereztek, valamint számos alkalommal nyertek egyéb bajnokságokban is.

A Birel színeiben számos későbbi sztárpilóta versenyzett: Forma-1-es világbajnoki címet szerzett Keke Rosberg, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, valamint Jenson Button, futamgyőztes lett Riccardo Patrese, Juan Pablo Montoya, Robert Kubica és George Russell. Szintén egykori versenyzőjük a Le Mans-i 24 órás verseny ötszörös győztese, Emanuele Pirro. 

Az olasz vállalat saját fejlesztésű és gyártású vázakkal versenyez, emellett ők gyártják Kubica, Daniel Ricciardo és Charles Leclerc saját márkás gokartjait is. A Birel ART 2014-ben nyerte el jelenlegi formáját, amikor az ART Grand Prix formulaautós csapat társtulajdonosa, Nicolas Todt csatlakozott a Birelhez is.

Ennek köszönhetően a Birel ART versenyzői kapcsolatba kerülhetnek a formulaautós utánpótlás-bajnokságok különböző szintjein versenyző ART Grand Prix-csapatokkal, és Nicolas Todt révén egy rendkívül sikeres menedzser is figyeli a pályafutásukat.

„Nagy örömmel csatlakoztam a Birel ART csapatához, hiszen több felkérés közül úgy éreztem, hogy itt folytathatom a legjobb feltételek mellett a pályafutásomat. A korábbi csapatomnál is boldog voltam, de a Birel ART ajánlata tükrözte leginkább, hogy mennyire bíznak bennem. Köszönöm szépen a lehetőséget Ronni Salának és a Birel ART tagjainak, bízom benne, hogy együtt nagy sikereket érhetünk el!” – mondta Gender Tamás Junior.

A hétvégén már a világbajnokságra készült

Gender Tamás Junior májusban versenyzett utoljára az olaszországi La Concán, ahol bordasérülést szenvedett. A nyár folyamán felépült a sérülésből, és ellátogatott a Formula Regional by Alpine versenyére, a Hungaroringre is.

Augusztus végétől kezdett újra versenyezni, hiszen 2024. szeptember 15-én az angliai PF International Circuit versenypályán megrendezik az FIA gokart-világbajnokságot, amelyre már augusztus 31-től megkezdődött a felkészülés.

Gender Tamás Junior a brit Club Championship 5. fordulóján állt rajthoz X30 Junior kategóriában, szeptember első hétvégéjén pedig ugyanitt a Champions of the Future versenyhétvégéje következik, amelynek OK Junior kategóriájában a vb-mezőnnyel azonos ellenfelekkel együtt lép pályára.  

Gender Tamás Junior szeptemberi versenyprogramja

2024. augusztus 31. – szeptember 1.
TVKC Club Championship 5. forduló, X30 Junior kategória
tvkc.co.uk/2024-race-meeting-info/

2024. szeptember 5-9.  
Champions of the Future Euro Series 5. forduló, OK Junior kategória

championskarting.com

2024. szeptember 12-15.  
FIA Karting World Championship, OK Junior kategória

fiakarting.com/event/2024-pf-international/OK-Junior  

Partnereink

Lázár Lovaspart logója
Zele-Bau logója
Príma Kft logója